Η παρουσία σας στα εγκαίνια του εκλογικού μας κέντρου συγκλονιστική! Η μαζική συμμετοχή σας ενισχύει την αποφασιστικότητα μας για ένα πρωτοποριακό Δήμο! Μαζί μπορούμε!

Φίλες και φίλοι,

Αγαπημένοι μου συμπολίτες,

Αγαπητέ κύριε Πρόεδρε, κύριε Γενικέ Γραμματέα,

Η Νέα Δράση ξεκίνησε! Η Νέα Δράση, για έναν Νέο Δήμο, είναι αυτό ακριβώς που συμβαίνει εδώ απόψε. Άνθρωποι από κάθε γωνιά του Δήμου μας, κάθε ηλικίας, ο καθένας με τις απόψεις του, συναντιόμαστε εδώ αποφασισμένοι να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας. Να πάρουμε τον Δήμο μας στα χέρια μας!

Ένα πολύ μεγάλο ευχαριστώ σε όλες και σε όλους σας, μέσα από την καρδιά μου. Αλλά και εκ μέρους όλων στο συνδυασμό μου. Ένα πολύ μεγάλο ευχαριστώ γιατί Σάββατο βράδυ προτιμήσατε να είστε εδώ. Να είμαστε εδώ, όλοι μαζί.

Για να αποδείξουμε ένα πράγμα: Ότι μαζί μπορούμε! Μαζί μπορούμε να φτιάξουμε τον Δήμο μας όπως τον ονειρευόμαστε. Όπως αξίζει σε εμάς και στα παιδιά μας. Είναι στο χέρι μας να τα καταφέρουμε. Και θα τα καταφέρουμε!

Ξέρετε, μου έλεγαν φίλοι…ότι είμαι τρελός. Μου το έλεγε εδώ, ο αδερφός μου ο Προκόπης, «Πού πας να καλέσεις πάλι τον κόσμο Σαββατιάτικα;»… «Ήρθε τόσος κόσμος στον αγιασμό την Τρίτη, πάλι θα έρθουν; Θα κουραστούν. Θα βαρεθούν. Άσ’ το καλύτερα» μου έλεγαν.

«Μα το υποσχέθηκα στους ανθρώπους» απαντούσα εγώ… «Την Τρίτη για τον αγιασμό δεν είχαμε καλέσει κανέναν, αυθόρμητα μαζεύτηκε τόσος κόσμος. Τώρα όμως τους είπα, ελάτε το Σάββατο για να συζητήσουμε το πρόγραμμά μας»…

…Και ήρθατε! Κι η παρουσία σας σήμερα εδώ, δεν είναι μόνο επιθυμία να ακούσετε, να συζητήσουμε αυτό το πρόγραμμα. Είναι και εντολή να εφαρμόσουμε αυτό το πρόγραμμα. Είναι απόφαση να κάνουμε πραγματικότητα αυτό το πρόγραμμα!

Όλοι μαζί! Γιατί είπαμε: Μαζί μπορούμε!

Είμαι πραγματικά συγκινημένος γιατί βλέπω τόσο γνώριμα, τόσο αγαπημένα πρόσωπα εδώ ανάμεσά μας. Αλλά και τόσο αξιοσέβαστα στην τοπική μας κοινωνία. Η καθεμία κι ο καθένας από εσάς, έχετε γράψει τη δική σας ιστορία σε αυτόν τον τόπο. Και μου κάνετε τεράστια τιμή που είστε εδώ απόψε.

Με ξέρετε και σας ξέρω. Με πολλούς από εσάς, άλλωστε, μεγαλώσαμε μαζί. Στα ίδια σχολεία μάθαμε γράμματα. Στις ίδιες πλατείες και στις ίδιες εκκλησίες μας γνωρίσαμε τον κόσμο. Στους ίδιους δρόμους παίξαμε μπάλα. Και τώρα, κάποιες και κάποιοι έχουμε κάνει εδώ τις δικές μας οικογένειες και δεν νοιαζόμαστε πια μόνο για το μέλλον το δικό μας. Νοιαζόμαστε και καιγόμαστε και ανησυχούμε και για το μέλλον των παιδιών μας,

Βλέπω, όμως, και πολλούς συμπολίτες μας μεγαλύτερους σε ηλικία. Κάποιοι θα με θυμάστε από πιτσιρίκι, το δεύτερο παιδί μιας πολύτεκνης οικογένειας. Μιλάω για ανθρώπους από τους οποίους μάθαμε τόσα πολλά. Και σήμερα είναι εδώ για να ενώσουν μαζί μας τις δυνάμεις τους και τη φλόγα που καίει άσβεστη μέσα τους για αυτόν εδώ τον τόπο.

Ίσως το πιο σπουδαίο, όμως, είναι ότι βλέπω σήμερα εδώ και νέους ανθρώπους. Και αφού έχουμε μαζί και τους νέους μας, τότε δεν φοβάμαι τίποτα! Είμαι βέβαιος ότι μπορούμε να καταφέρουμε τα πάντα!

Όλοι μας, νομίζω ότι όταν σκεφτόμαστε τον τόπο μας σκεφτόμαστε πάνω κάτω τα ίδια πράγματα:

Δηλαδή ζούμε σε έναν τόπο σπάνιο, ευλογημένο. Έναν τόπο που τα έχει όλα: Ιστορία, πολιτισμό και παραδόσεις, φυσικό πλούτο, ομορφιά, σπουδαίους ανθρώπους.

Τα έχει όλα. Χρειάζεται νέους ανθρώπους για  να τα αξιοποιούν όλα αυτά, για το καλό και την πρόοδο όλων μας.

Φαίνεται ότι μόνον εμείς οι ίδιοι μπορούμε να το κάνουμε αυτό. Οι συνεργάτες μου στο συνδυασμό «Νέα Δράση, Νέος Δήμος» και εγώ, πιστεύουμε ότι ήρθε η ώρα να τα καταφέρουμε. Μαζί με εσάς, τους συμπολίτες μας. Να μην αφήσουμε άλλες ευκαιρίες να πάνε χαμένες. Να φτιάξουμε μαζί τον Δήμο Μυτιλήνης όπως τον ονειρευόμαστε.

Νομίζω, φίλες και φίλοι ότι το όραμά μας είναι κοινό! Τι θέλουμε όλοι από τον Δήμο μας; Θέλουμε να μας προσφέρει όλους τους λόγους για να ζούμε εδώ, κάθε εποχή του χρόνου. Ονειρευόμαστε έναν τόπο που μας παρέχει ευκαιρίες, ασφάλεια και τις κατάλληλες υποδομές. Θέλουμε ο Δήμος μας να μας γεμίζει περηφάνια!

Σήμερα, λοιπόν, είμαστε εδώ για να σας παρουσιάσουμε το σχέδιό μας για το πώς αυτό θα γίνει πραγματικότητα. Πώς με νέα νοοτροπία και νέες δράσεις, ο τόπος μας μπορεί να αποκτήσει τη δική του δυναμική.

Όλοι μαζί, μπορούμε να φτιάξουμε έναν Δήμο σύγχρονο, ανθρώπινο, ευρωπαϊκό. Πραγματικά στην υπηρεσία του πολίτη.

Θέτουμε προτεραιότητες, χαράζουμε άξονες.
Και προχωράμε αποφασιστικά! 

Δεν αφήνουμε να χαθεί κανένας διαθέσιμος πόρος. Διεκδικούμε όλες τις χρηματοδοτήσεις που δικαιούται ο Δήμος μας. Αξιοποιούμε και το τελευταίο ευρώ, επενδύοντας σε αληθινά έργα. Ξεπαγώνουμε μελέτες και έργα που έχει ανάγκη ο τόπος.

Καταθέτουμε το όραμα και το σχέδιό μας για τον Δήμο μας και ζητάμε από όλους εσάς, τους συμπολίτες μας να προχωρήσουμε μαζί!

Το πρόγραμμα το οποίο σας παρουσιάζουμε, δεν έχει γενικόλογα και όμορφα λόγια.

Έχει αναφορές συγκεκριμένες, ρεαλιστικές, κοστολογημένες.

Δεν λέμε κουβέντες του αέρα. Ως επικεφαλής του συνδυασμού μας, σας καταθέτω επισήμως ένα πρόγραμμα που διαρθρώνεται σε:

10+1 άξονες για το τι θα κάνουμε!

Και 10+1 δεσμεύσεις για το πώς θα το κάνουμε, πώς θα διοικήσουμε τον Δήμο.

(Μην ανησυχείτε, δεν είναι τόσο πολλά όσο ακούγονται, υπόσχομαι να αναφερθώ μόνο στα πιο σημαντικά και να είμαι όσο γίνεται συνοπτικός.)Στο σημείο αυτό σας αναφέρω ότι θα διανεμηθεί σε περιορισμένο αριθμό φυλλάδιο προκειμένου να περιορίσουμε το περιβαλλοντικό αποτύπωμα , το περιεχόμενο του οποίου θα το βρείτε στην ιστοσελίδα μας.

Ξεκινώ πρώτα, λοιπόν, από τους άξονες του προγράμματός μας.

Άξονας πρώτος: Καθαρός Δήμος, για Καθαρό περιβάλλον

Προστατεύουμε και αναβαθμίζουμε το αστικό περιβάλλον, με την υπογειοποίηση των κάδων. Καλλιεργούμε την οικολογική συνείδηση, με προγράμματα εκπαίδευσης και γωνιές ανακύκλωσης μέσα στα σχολεία.  Διεκδικούμε και για τον Δήμο Μυτιλήνης την πιλοτική χρήση κάδων συλλογής βιοαποβλήτων (των γνωστών καφέ κάδων).  Προκηρύσσουμε άμεσα τη Μελέτη Βιολογικού Καθαρισμού στους Πύργους Θέρμης και Γέρας.

Προωθούμε την ανακύκλωση και την κομποστοποίηση των οικιακών απορριμμάτων, για έναν  πραγματικά πράσινο και βιώσιμο Δήμο.

Και χωρίς να ανοιχτούμε περισσότερο από όσο μας επιτρέπουν τα οικονομικά μας, όσο μπορούμε ενισχύουμε τις δημοτικές κοινότητες με περισσότερο ανθρώπινο δυναμικό στην καθαριότητα.

Και κάτι ακόμα, γιατί η Μυτιλήνη από την Ιστορία της οφείλει να είναι στην πρωτοπορία αυτού του κόσμου: Γινόμαστε μέρος της συλλογικής προσπάθειας για την προστασία του περιβάλλοντος, υπογράφοντας το Ευρωπαϊκό Σύμφωνο Δημάρχων για την κλιματική αλλαγή.

Δεύτερος άξονας: Καλύτερες υποδομές, για Καλύτερη Καθημερινότητα

Βάζουμε τέλος στη λογική των έργων χωρίς συνεκτικότητα. Μετασχηματίζουμε στρατηγικά το Δήμο μας, στον τόπο που όχι απλώς θέλουμε, αλλά και μπορούμε να ζούμε. Προχωράμε τα αναγκαία, μικρά και μεγάλα έργα, που αλλάζουν συνολικά την πόλη και τα χωριά μας.

Ξεκινάμε άμεσα να επιλύουμε αντικειμενικές δυσκολίες. Προτεραιότητά μας, τα έργα ύδρευσης και αποχέτευσης. Δηλαδή, τα αυτονόητα για όλους τους πολίτες.

Προχωράμε στην εξασφάλιση της αδειοδότησης από τη Διεύθυνση Δασών Λέσβου, για την υλοποίηση των μελετών ύψους 1 εκατ. ευρώ που αφορούν σε έργα  αγροτικής οδοποιίας. Σε ετήσια βάση, ο Δήμος θα προχωράει αν είναι εφικτό με δικά του χρήματα, στις ασφαλτοστρώσεις δρόμων και τον εκσυγχρονισμό των αγροτικών οδών. Πρόκειται για έργα που δεν αλλάζουν μόνο την εικόνα του τόπου μας, αλλά ενισχύουν και την οδική μας ασφάλεια.

Σε αυτό το σημείο, να σας πω ότι στα άμεσα σχέδιά μας είναι η επαναλειτουργία του Πάρκου Κυκλοφοριακής Αγωγής και η υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων σε συνεργασία  με την  Ελληνική Αστυνομία.

Επίσης: Αντιμετωπίζουμε επιτέλους το κυκλοφοριακό πρόβλημα. Δημιουργούμε δημοτικούς χώρους πάρκινγκ.

Η άμεση χωροθέτηση στο πρώην Στρατόπεδο Παραδέλλη – ΚΥΤ Μόριας θα ξεκινήσει οπωσδήποτε, ώστε ο χώρος να αναπλαστεί και να επιστρέψει στους πολίτες όπως ακριβώς έχει εξαγγελθεί από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Στο δικό μας σχεδιασμό, έργα, όμως, σημαίνει και πράσινο: Βάζουμε στόχο να κάνουμε τη Μυτιλήνη πιο πράσινη με τη δημιουργία πάρκων τσέπης και τη φύτευση των κατάλληλων δέντρων σε κάθε περιοχή. Αναπλάθουμε κάθε δημόσιο χώρο και τον επιστρέφουμε στους πολίτες πιο φιλικό, πιο ασφαλή.  Φροντίζουμε συστηματικά τα αλσύλλια, διατηρώντας τα καθαρά, φωτεινά και τοποθετώντας πινακίδες με στα μονοπάτια.

Κάνουμε τα στοιχειώδη για όλους, με πρώτους τους συμπολίτες μας τα ΑμεΑ. Φτιάχνουμε νέα πεζοδρόμια που διασφαλίζουν την ανεμπόδιστη κυκλοφορία των ατόμων με αναπηρίες, αλλά και των ηλικιωμένων και των μαμάδων με τα καρότσια. Μεγαλώνουμε το δίκτυο ποδηλατόδρομων και πεζόδρομων, γιατί θέλουμε πολλούς ελεύθερους χώρους για όλους.

Προμηθευόμαστε επιπλέον μηχανισμούς αυτόνομης πρόσβασης στη θάλασσα για τους συμπολίτες μας με αναπηρίες.

Ανακατασκευάζουμε τις στάσεις του ΚΤΕΛ, τοποθετώντας στις νέες υπηρεσία τηλεματικής.

Κινούμε κάθε διαδικασία για τη διατήρηση του ιστορικού κέντρου.

Αναβαθμίζουμε, με τις κατάλληλες χρηματοδοτήσεις, το παραλιακό μέτωπο στην πλαζ Τσαμάκια και όλη την παραλιακή ζώνη στην ακτή Κανόνι.

Δρομολογούμε την κατασκευή προβλήτας για κρουαζιερόπλοια.

Επεκτείνουμε το δίκτυο δημοτικού φωτισμού με λάμπες Led.

Τρίτος άξονας: Θωρακιζόμαστε απέναντι στην κλιματική κρίση

Ένας τομέας, στον οποίον ξέρετε καλά ότι εργάστηκα συστηματικά ως αρμόδιος Αντιπεριφερειάρχης. Γιατί η κλιματική κρίση είναι εδώ. Δεν μπορούμε να την ξεπεράσουμε, αλλά οφείλουμε να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να μετριάσουμε τις επιπτώσεις της.

Με πρωταρχικό μέλημα τις ανθρώπινες ζωές, μεριμνούμε για την προστασία του περιβάλλοντος. Επενδύουμε στην πρόληψη. Επαγρυπνούμε.

Υλοποιούμε έργα αντιπλημμυρικής προστασίας. Δημιουργούμε αντιπυρικές ζώνες περιμετρικά από τους οικισμούς. Φροντίζουμε σταθερά για την απρόσκοπτη διέλευση πυροσβεστικών και ασθενοφόρων σε πιο απομακρυσμένες περιοχές.

Προωθούμε τον εθελοντισμό και αναπτύσσουμε ένα οργανωμένο δίκτυο, προσφέροντας ειδική εκπαίδευση στους πολίτες. Ξεκινάμε από την κατάρτιση των εργαζομένων του Δήμου μας. Συμπράττουμε και συνεργαζόμαστε στενά με κάθε αρμόδιο φορέα.

 Καταγράφουμε όλους τους χώρους καταφυγής, σε περίπτωση φυσικών καταστροφών. Προχωράμε στην επικαιροποίησή και εκπόνηση νέων σχεδίων Διαχείρισης Έκτακτων Αναγκών σε περιπτώσεις πλημμυρών, πυρκαγιών, σεισμών, παγετών.

Τοποθετούμε σταθμό μέτρησης των βασικών ατμοσφαιρικών ρυπαντών, στην πόλη της Μυτιλήνης, με δεδομένα προσβάσιμα από το διαδίκτυο στους πολίτες.

Τέταρτος άξονας: Έργο για τα παιδιά μας

Οικοδομούμε μία συνολικά αναβαθμισμένη παιδεία.  Με πολύ μεράκι και την κατάλληλη μελέτη, δημιουργούμε χώρους που προσφέρουν ασφάλεια, καλλιεργούν τη φαντασία και ευνοούν την κοινωνικοποίηση.

Αναβαθμίζουμε τα σχολεία μας. σιγά-σιγά, με δράσεις και παρεμβάσεις, μετατρέπουμε τις παλιές εγκαταστάσεις σε σύγχρονους και φιλόξενους χώρους.

Ανακατασκευάζουμε και πιστοποιούμε τις παιδικές χαρές μας. Τις εξοπλίζουμε με νέα παιχνίδια.

Παράλληλα, διαμορφώνουμε ένα Πρόγραμμα με δράσεις και μαθήματα Δημιουργικής Απασχόλησης για όλες τις ηλικίες. Μια ανάσα βοηθείας στους εργαζόμενους γονείς.

Σεβόμαστε ιδιαιτέρως τις οικογένειες που έχουν επιλέξει να μεγαλώσουν τα παιδιά τους εδώ, παρά τις αντιξοότητες. Γι’ αυτόν τον λόγο, δρομολογούμε επίσης τη λειτουργία summer camps, δηλαδή θερινών τμημάτων  με δραστηριότητες για τα παιδιά.

Πέμπτος άξονας: Κοινωνική πολιτική στην πράξη

Με στόχο την πραγματική ποιότητα ζωής και αναγνωρίζοντας ότι η κοινωνική μέριμνα δεν προσεγγίζεται μονοδιάστατα, δημιουργούμε ένα πλέγμα στήριξης για όλους.

Στεκόμαστε διακριτικά στο πλευρό κάθε ευάλωτου συμπολίτη μας.

Όσο μπορούμε, όσο το επιτρέπουν τα οικονομικά μας, στηρίζουμε τους συνδημότες μας, προσφέροντάς τους οικονομική ανακούφιση. Με έκπτωση 50%  στο τιμολόγιο ΔΕΥΑΛ, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια για τις τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες, όπως και για τα Άτομα με Αναπηρίες. Το έχουμε μετρήσει, μπορούμε να το κάνουμε, και για όσο έχουμε τη δυνατότητα θα το κάνουμε.

Το ίδιο ισχύει και για τη στήριξη των νέων ζευγαριών που θέλουν να αποκτήσουν 3ο ή 4ο παιδί. Προχωράμε στην καταβολή εφάπαξ επιδόματος.

Αλλά δεν είναι μόνο αυτά: Προσφέρουμε ουσιαστική βοήθεια, διευρύνοντας κι ενισχύοντας τις υπηρεσίες Κοινωνικής Συμβουλευτικής

Δημιουργούμε τη δική μας Δημοτική Τράπεζα Αιμοδοσίας, για να μην αγωνιά κανένας συμπολίτης μας, όταν βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση.

Επαναλειτουργούμε το Κοινωνικό Φαρμακείο

Συνδράμουμε το Νοσοκομείο και τα Κέντρα Υγείας μας, με κάθε τρόπο που άπτεται των αρμοδιοτήτων του Δήμου. Με τις απαραίτητες συνέργειες, πραγματοποιούμε δωρεάν προληπτικές εξετάσεις για παιδιά και ηλικιωμένους.

Για εμάς καμία και κανείς συμπολίτες μας δεν πρέπει να μένει πίσω…

Βελτιώνουμε τις συνθήκες διαβίωσης των Ρομά συμπολιτών μας και στοχεύουμε στην ομαλή, κοινωνική ενσωμάτωσή τους αξιοποιώντας το σχετικό ευρωπαϊκό πρόγραμμα είναι σε ισχύ από το 2017.

Έκτος άξονας: Άθληση σε κάθε χωριό και κάθε γειτονιά

Οικοδομούμε ένα σύγχρονο μοντέλο υποδομών. Εκσυγχρονίζουμε και ανακαινίζουμε τους χώρους αθλητισμού. Δημιουργούμε πάρκα με τελευταίας τεχνολογίας όργανα γυμναστικής.

Σχεδιάζουμε και υλοποιούμε προγράμματα εκγύμνασης για τους ηλικιωμένους συμπολίτες μας και τα παιδιά με κινητικές δυσκολίες.

 Στηρίζουμε τα σωματεία.  Αναδεικνύουμε τη Μυτιλήνη ως τον καταλληλότερο προορισμό για τη διεξαγωγή κωπηλατικών αγώνων και προσελκύουμε πανελλαδικές διοργανώσεις. 

Δημιουργούμε οργανωμένη πίστα μηχανοκίνητου αθλητισμού.

Έβδομος άξονας: Ο Δήμος στην Υπηρεσία του Πολίτη και της Επιχείρησης

Πιστεύουμε πως ο Δήμος και οι υπηρεσίες του μπορούν να βελτιώνονται διαρκώς προς το καλύτερο, μόνο μέσα από τη συνεχή αξιολόγηση. Έτσι, δημιουργούμε οργανωμένες δομές αξιολόγησης όλων μας από τους πολίτες.

Ιδρύουμε το Γραφείο του Δημότη.

Σε συνεργασία με την  Ελληνική Αστυνομία, ενεργοποιούμε τη δημοτική αστυνομία

Αναβαθμίζουμε ψηφιακά ακόμα περισσότερες υπηρεσίες του Δήμου μας, για να διευκολύνουμε τους πολίτες, αλλά και να εξοικονομούμε χρήματα και ενέργεια.

Στους εργαζόμενους του Δήμου, προσφέρουμε δωρεάν σχετική επιμόρφωση.

Δημιουργούμε την τηλεφωνική Γραμμή του Δημότη, για την εξυπηρέτηση των κατοίκων που δεν είναι εξοικειωμένοι με την τεχνολογία. Στο τηλέφωνο αυτό, θα μπορούν να καλούν για προβλήματα, σχετικά με την καθημερινότητα.

Προχωράμε στην ηλεκτρονική καταγραφή και διαχείριση της δημοτικής περιουσίας.

Και δίνουμε μια νέα ώθηση στην επιχειρηματικότητα:

Στηρίζουμε τις νέες επιχειρήσεις στα πρώτα τους βήματα, με απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη για τα πρώτα 4 χρόνια λειτουργίας τους. Να τονίσω, εδώ, ότι από το μέτρο εξαιρούνται οι μεγάλες εμπορικές και βιομηχανικές επιχειρήσεις.

Επίσης, μειώνουμε κατά 30% τα δημοτικά τέλη για όλα τα καταστήματα κάτω των 50 τμ που ήδη λειτουργούν στην πόλη μας.

Όγδοος άξονας: Ενδυνάμωση του Πρωτογενούς Τομέα

Άλλος ένας τομέας στον οποίο δουλέψαμε τόσο πολύ  ως Αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς. Ακόμα περισσότερα θα γίνουν από τη νέα Δημοτική μας αρχή.

Δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση, γιατί μην ξεχνάμε ότι είμαστε πρώτοι στηνελαιοκομία, στην αλιεία και στην κτηνοτροφία στο Βόρειο Αιγαίο.

ιδρύουμε την αρμόδια Αντιδημαρχία Πρωτογενούς Τομέα & Προώθησης Προϊόντων. Ταυτόχρονα, στηρίζουμε με πράξεις τους παραγωγούς και τις τοπικές μονάδες, ξεκινώντας από τα έργα άρδευσης και βελτίωσης των αγροτικών δρόμων.

Διεκδικούμε την απορρόφηση κάθε ευρωπαϊκού κονδυλίου για την ανάπτυξη της υπαίθρου.

Υλοποιούμε τα σχέδια για την ανάδειξη του Δήμου μας ως Δήμου Γαστρονομίας με βάση την ελαιοκομία.

Προχωράμε σε συνεργασίες που θα μας πάνε μπροστά. Με άλλους ευρωπαϊκούς Δήμους καθώς και με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου.

Ένατος άξονας: Φροντίδα για τα Αδέσποτα

Η προσπάθειά για μια καλύτερη ποιότητα ζωής στο Δήμο μας, δεν θα μπορούσε να μην αφορά και τα ζώα. Γι’ αυτό σχεδιάζουμε τη δημιουργία του Δημοτικού Κέντρου Φιλοξενίας Αδέσποτων, αλλά και δημοτικού κτηνιατρείου. Προωθούμε τις υπεύθυνες υιοθεσίες.

Προχωράμε, στην υποχρεωτική από τον Νόμο, σήμανση των αδέσποτων ζώων. Και προμηθευόμαστε ειδικό σκάνερ, τ’ οποίο θα μας βοηθήσει στην αντιμετώπιση του φαινομένου της εγκατάλειψης.

Εφαρμόζουμε ολοκληρωμένο Πρόγραμμα για την περίθαλψη και τη στείρωση των αδέσποτων ζώων. Συμμετέχουμε στο εκπαιδευτικό Πρόγραμμα του Zero Stray Academy.

Και δέκατος άξονας: ο Πολιτισμός μας

Αναδεικνύουμε την πολιτιστική και ιστορική κληρονομιά μας, ονοματοδοτώντας δρόμους μας με τα ονόματα σημαντικών προσωπικοτήτων που συνδέονται με το νησί μας.  Προχωράμε όλες τις ανακαινίσεις χώρων πολιτισμού, όπως το Ρουσέλειο Δημοτικό Θέατρο.

Ολοκληρώνουμε τη διαδικασία απαλλοτρίωσης του Υπαίθριου Αρχαιολογικού Θεάτρου στην Αγία Κυριακή.

Από τον σχεδιασμό μας δεν θα μπορούσε να λείπει η συντήρηση του αγάλματος Ελευθερίας, ώστε να κοσμεί πραγματικά την πόλη μας.

Δημιουργούμε το Μουσείο Μικρασιατικής Μνήμης και Νεότερης Ιστορίας.

Στηρίζουμε το έργο των πολιτιστικών τοπικών συλλόγων. Ενισχύουμε τις πολιτιστικές εκδηλώσεις, με στοχευμένες ενέργειες. Καθιερώνουμε νέες γιορτές,  φιλοδοξώντας να γίνουν θεσμοί για το νησί μας.

Σας είπα νωρίτερα, όμως, ότι οι άξονες είναι 10+1. Ποιος είναι αυτός ο +1 λοιπόν;

Ο τουρισμός.

Είναι ώρα να επανατοποθετήσουμε το Δήμο Μυτιλήνης στον τουριστικό χάρτη της χώρας και του κόσμου. Να του δώσουμε την εξωστρέφεια που του αξίζει.

Έτσι θα έχουμε ανάπτυξη, νέες δουλειές, αξιοποίηση συγκριτικών μας πλεονεκτημάτων.

Και τον τοποθετούμε αυτό τον άξονα στο +1, γιατί όλα όσα προηγήθηκαν, ενισχύουν και τον τουρισμό μας. Τα στοχευμένα έργα, οι νέες υποδομές, οι υπηρεσίες καθαριότητας, τα πάντα. Όμως φυσικά δεν αρκούμαστε σε αυτά. Προχωράμε και σε κινήσεις στοχευμένες:

Προχωράμε, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, την κατασκευή μεγάλου συνεδριακού κέντρου στη Μόρια. Στοχεύουμε να γίνει ο Δήμος προορισμός για συνεδριακό τουρισμό.

Συμμετέχουμε συντονισμένα στις Διεθνείς Εκθέσεις Τουρισμού, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό.

Προχωράμε στην οργανωμένη προσέλκυση δημοσιογράφων, για την παραγωγή ειδικών αφιερωμάτων στο νησί, την ομορφιά, την ιστορία και τα προϊόντα του.

Αλλά και κάτι ακόμα, ιδιαίτερα σημαντικό: Η προώθηση του τουριστικού προϊόντος μας,  προαπαιτεί την αποτελεσματική εξυπηρέτηση των επισκεπτών μας. Γι’ αυτόν τον λόγο, ιδρύουμε δύο Γραφεία Τουρισμού στη Μυτιλήνη και στο Πλωμάρι.

Φίλες και φίλοι, δίπλα σε αυτούς τους άξονες, σας υποσχέθηκα και 10+1 δεσμεύσεις για το πώς θα διοικήσουμε τον Δήμο. Είναι το συμβόλαιο τιμής μας με τους συμπολίτες μας:

  1. Σκληρή δουλειά, για να κερδίσει ηο Δήμος Μυτιλήνης αυτά που αξίζει. Σύγχρονες υποδομές, ασφαλέστερους δρόμους, ενίσχυση σε τουρισμό και πρωτογενή τομέα, καθαριότητα.

Ο μεγαλύτερος Δήμος του Β.Αιγαίου, πρέπει επιτέλους να γίνει και ο μεγαλύτερος πρωταγωνιστής.

  • Ενότητα. Προχωράμε όλοι μαζί. Ενώνουμε δυνάμεις, για το καλό του τόπου μας.

Πέρα και πάνω από προσωπικά και μικροπολιτικά συμφέροντα.

  • Έχουμε στραμμένο το βλέμμα στο μέλλον. Κτίζουμε πάνω σε ό,τι θετικό έχει γίνει και προχωράμε.
  • Κάθε μέρα στο δρόμο. Σε κάθε γειτονιά και κάθε χωριό του Δήμου μας, ως δημοτική αρχή να αντιμετωπίζουμε μικρά και μεγάλα προβλήματα.
  • Εμπειρία και αποτελεσματικότητα. Ξέρουμε να διεκδικούμε, να ανοίγουμε πόρτες, να βρίσκουμε λύσεις, να φέρνουμε αποτελέσματα. Το έχουμε αποδείξει.
  • Να δημιουργήσουμε ένα υγιές περιβάλλον για να μείνουν εδώ οι επιχειρήσεις μας και να έρθουν και νέες επενδύσεις. Έτσι θα κρατήσουμε τους νέους μας στον τόπο μας.
  • Διαφάνεια στα οικονομικά του Δήμου. Σεβασμός στο κάθε ευρώ, ώστε οι θυσίες των συμπολιτών μας να πιάνουν τόπο. Αξιοποίηση κάθε δυνατότητας χρηματοδότησης.
  • Λογοδοσία και διάλογος. Οι πολίτες πρέπει να ξέρουν τι κάνει ο Δήμος. Κανείς δεν δικαιούται να κρύβεται. Γι’αυτό και τώρα, για άλλη μια φορά, ενόψει των εκλογών, ζητάμε δημόσια συζήτηση των υποψηφίων Δημάρχων. 

Ποιος κρύβεται; Ποιος φοβάται; Ποιος και γιατί δεν έρχεται να συζητήσει;

  • Εμπιστοσύνη στην καινοτομία. Φρέσκες ιδέες, ανοιχτό μυαλό, νέες λύσεις σε πολύ παλιά προβλήματα. Και επιτέλους, ψηφιοποίηση του Δήμου Μυτιλήνης.
  • Κοινωνική ευαισθησία. Δίπλα σε όλες και όλους τους συμπολίτες μας και ιδίως όσους έχουν μεγαλύτερη ανάγκη. Κανείς να μην μείνει πίσω.

+1 δέσμευση ακόμα, που τις περικλείει όλες: Ξεκάθαρες θέσεις, καθαρές εξηγήσεις. Εμείς φίλες και φίλοι, αυτοί είμαστε, μας γνωρίζετε. Δεν ισορροπούμε σε πολλές βάρκες, δεν ζητάμε στήριξη από ένα κόμμα για να πούμε μετά ότι δήθεν δεν τη θέλουμε, δεν μασάμε τα λόγια μας για κρίσιμα θέματα.

Είμαστε καθαροί και ανεξάρτητοι, χωρίς χρώματα και ταμπέλες!

Καταθέτουμε το όραμα και το σχέδιό μας για τον Δήμο μας και ζητάμε από τους συμπολίτες μας να προχωρήσουμε μαζί!

Αυτό είναι, φίλες και φίλοι, το πρόγραμμά μας. Αυτό είναι το σχέδιό μας.

Αυτός είναι ο οδικός χάρτης που οδηγεί στο μέλλον του Δήμου Μυτιλήνης, πάνω στον οποίον δεσμευόμαστε με τον λόγο της τιμής μας.

Τον τόπο αυτόν, τον αγαπάω όπως όλοι μας. Είναι η πατρίδα μου, είναι το σπίτι μου, είναι το νησί που μεγάλωσα, που εργάζομαι σήμερα ως δικηγόρος και ζω με τη δική μου οικογένεια: τη γυναίκα μου, το γιό μας και εδώ και λίγες μέρες την νεογέννητη κόρη μας. Πονάω αυτόν τον τόπο και θέλω να παλέψω να πάει μπροστά. Το έχω αποδείξει.

Ως Χωρικός Αντιπεριφερειάρχης, υπεύθυνος για την Πολιτική Προστασία, αξιοποίησα όσες δυνατότητες υπήρχαν. Κυρίως για να θωρακίσουμε τη Λέσβο από τους κινδύνους της κλιματικής κρίσης με σύγχρονα μέσα.

Από τη θέση του Αντιπεριφερειάρχη Πρωτογενούς Τομέα, αξιοποίησα όσες δυνατότητες υπήρχαν για να ενισχύσουμε τους αγρότες μας -και ιδίως τους νέους. Να τους δώσουμε ώθηση. Να τους κρατήσουμε στον τόπο μας.

Ξέρετε τι μπορώ να κάνω. Το είδατε, το ζήσατε, το γνωρίζετε.

Από τη θέση του Δημάρχου, μπορώ να κάνω πολύ περισσότερα.

Άλλωστε, μαζί μου έχω την πιο ισχυρή ομάδα. Ανθρώπους που έχουν αποδείξει κι αυτοί πως μπορούν να τα καταφέρουν στην Αυτοδιοίκηση, αλλά και πολλούς  νέους, με ικανότητες και όρεξη για προσφορά.

Περπατάμε  ήδη τον Δήμο Μυτιλήνης, συζητάμε το πρόγραμμά μας, ανταλλάσσουμε σκέψεις. Για την Αγιάσο, τη Γέρα, τον Ευεργέτουλα, τη Θερμη, τη Μυτιλήνη, το Πλωμάρι.

Στεκόμαστε απέναντί σας και σας ζητάμε να μας εμπιστευτείτε. Σας κοιτάμε στα μάτια και σας ζητάμε να μας εμπιστευτείτε.

Όλοι μαζί, μπορούμε να φτιάξουμε έναν Δήμο σύγχρονο, ανθρώπινο, ευρωπαϊκό. Πραγματικά στην υπηρεσία του πολίτη.

Μαζί μπορούμε να δημιουργήσουμε τη Μυτιλήνη που ονειρευόμαστε!

Στις 8 Οκτωβρίου κάνουμε την αρχή!

Ξεκινάμε να το κάνουμε πραγματικότητα. Θα τα καταφέρουμε!

Σας ευχαριστώ πολύ.